dimecres, 6 de maig de 2009

Sant Jordi

Tothom coneix la llegenda del drac, la donzella i el cavaller, explicada durant anys i anys a Catalunya el dia de Sant Jordi. Però aquesta llegenda s'explica d'una manera un xic diferent en altres països.
LLEGENDA DE SERIDJE


Fa molt molt temps, en el temps en què els galls tenien dents, vivia a l'aldea de Riasaka, una família a la qual Rupe (el creador del món) va donar un únic fill, a qui van posar el nom de Seridje.

A Riasaka hi havia el costum d'oferir, des de l'inici dels temps, una donzella per fer callar la ira d'un mal esperit, que una vegada cada rëa rive (mala lluna) es presentava a l'aldea en forma d'eñukuñuku (boa), i ho arrasava tot sense deixar pedra sobre pedra. En vista d'això els habitants del poble van decidir buscar la manera d'evitar que es presentés a l'aldea, i com a solució van arribar a l'acord d'oferir-li, uns dies abans del rëa rive, la seva víctima, que s'escollia entre les més belles de l'aldea.

Va passar que, una nit, quan Seridje anava al darrera d'un ëpaha (porc espí), perquè era molt afeccionat a la cacera nocturna, va escoltar uns gemecs tant desoladors que no va perdre un segon per comprovar el seu per què, cosa que li va costar bastant perquè tot es desenvolupava en l'encreuament dels vijururu vivë (encreuament d'energies negatives). Un cop que va obtenir el seu objectiu, per un moment va quedar cegat per la bellesa que veia lligada davant seu. Va sospirar vint-i-una vegades (el 21 és un número molt significatiu de la tradició bubI), tot repetint-se:

-"És ella!, és ella! Wewe" (bella).

Un cop tranquil·litzat, es va dirigir a ella i li va preguntar: -"Què fas aquí i d'aquesta manera?".

Ella li va respondre:

- "Compleixo el meu destí, el del meu poble".

- "Quin és aquest destí tan vil que et té lligada en aquest arbre? Explica-m'ho ràpidament!".

Una vegada posat al corrent dels fets, va pensar que no seria correcte alliberar una donzella del seu cruel destí, sinó alliberar Wewe i a totes les que d'ara endavant estarien comdemnades a seguir el mateix destí. Però, mentre estava amb aquestes cavil.lacions, va sentir bufar un vent tan fort que no podia ser igualat ni per 10.000 huracans tots junts, va veure com passaven sobre el seu cap unes pedres alades, i sota els seus peus la terra cruixia, i els rius i els mars es disputaven el terreny lliure, els animals es paralitzaven i la natura gemia. Però el valerós Seridje, tanta era la ràbia i el coratge que l'animaven, que no va dubtar ni per un instant a canviar de propòsit, mentre es repetia:

- "Ha de desaparèixer perquè Riasaka i les seves belleses trobin la pau".

I traient la seva möchica (llança amb la punta esmolada) del sarró, li va clavar un cop tan fort, que Eñukuñuku va estirar la pota, i el vent el va escombrar per sempre més de la Terra. I, es diu que d'ell mai més se'n va saber res. I a Riasaka viuen feliços els descendents de Seridje i Wewe. En el lloc en què va caure Eñukuñuku i va ser engullit per la terra, va brotar un llac que tu pots visitar quan vagis a Mööka, si passes per Riasaka.

(Llegenda popular bubi de la part sud de l'illa de Bioko (Guinea Equatorial).
Contada per Juan Mwateriobo Jhoni i transcrita per Juana Jhoni Lele, guineana de l'illa de Bioko.)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

i que guaposss i guaepesss que estaveu tots...

tb vull una actualització del cap de setmana passat dels llops i daines a montblanc eeeeeeee... NOEMIIII... tu tens les fotosss, et toca...

AIRY

Roger ha dit...

uff! Demanes massa ja! jajaja! Molt bé per St. Jordi, tot i la feina que hi va haver tot va sortir ben rodó.

anna maria ha dit...

els pic's estan trinxadíssims del cap de setmana...

que tal els altres caus?

núria ha dit...

oooh! quines roses més maques!!!
Aquest sant Jordi, tot i passar per sota la pluja, vam poder fer i vendre aquestes roses.

és interessant saber que hi ha llegendes de sant jordi arreu del món. Serà que no som tant diferents un dels altres...

Pel que fa aquest cap de setmana, nosaltres hem acabat força cansats!
moltes hores despertes i poques dormint... La diversió ha pogut més amb els PICs que no pas la son! què hi farem! esperem que el cap de setmana que ve, la cosa no vagi així!jejejejeje

muaks